Sağlıklı Beslenme Yolculuğum...

3 yaşında 22 kilogram olan obezite yolunda istikrarla ilerleyen bir çocuk idim :) Mesleğimle ilk tanışmam küçücükken ve hasta olarak idi.Şimdi sağlıklı kilomdayım ve kilo verip bunu koruyabilen biri olarak danışanlarımı çok çok iyi anlıyorum...

Bu yolda,öngörüleriyle sağlıklı beslenmeyi taa o yaşlarda hayatıma koymama ve bu mesleği seçmeme vesile olan canım annem ve babama,neşe kaynağımız Cansuyumuza,Bursa'ya ve danışanlarıma 1 sene aradan sonra ,yeniden merhaba demem adına destegini hiç eksik etmeyen sevgili eşime sonsuz teşekkürler...İyi ki varsınız!

Sayfalar

11 Mart 2010 Perşembe

Psikolog Gülçin Dönmez Fidan yazdı..."Tepkisel Aşırı Yemek Yeme Bozukluğu"


Kısa süreler içinde aşırı yemek yemek ve bundan aşırı derecede rahatsız olmak şeklinde, kişinin kendini kontrol edemediği bir tür yeme bozukluğudur. Yeme davranışı kişi tarafından kontrol altına alınamadığından, kısa bir zaman içinde verilen kilolar tekrar geri alınmakta, yada diyet öncesi tartının da üzerinde bir kiloya ulaşmakla sonuçlanabilir.

Burada kontrol altına alınması gereken, diyetisyenin kişiye özel önerdiği programın uygulanabilirliği dışında, bu düzensizliğin sebebini araştırmaya yönelik psikodinamik süreçlere odaklanılmasıdır. Yani bu kontrolsüzce ortaya çıkan ve kişinin aynaya baktığında kendisine bile yabancılaştığı yaşam tarzının hangi nerelerden kaynaklandığını araştırmak öncelikli hedef olmalıdır.

Literatüre bakıldığında tepkisel aşırı yeme bozukluğunun tıbbı komplikasyonlar (yüksek tansiyon, adet görmede düzensizlik..v.b.) dışında, herhangi bir yaşam olayından kaynaklanan depresyon, kaygı bozuklukları, travma sonrası stres bozuklukları gibi psikolojik nedenler tespit edilmektedir. Dolayısıyla kişinin bu yeme davranışını geliştirirken maruz kaldığı stresörler ortadan kalkmadıkça sağlıklı bir diyet planı izleyebilmesi söz konusu değildir. Zaten bu tür kişiler içinde bulundukları psikolojik temelli yanlış alışkanlıklarından dolayı sık sık diyetisyen değiştirme, bir diyet programa bağlı kalamama, sosyal ortamlardan çekilme, dolayısıyla da kendine güveninde azalma ile seyreden bir yaşam tarzının içine çekilmeye başlarlar.

Öncelikle uzman bir diyetisyen tarafından vücut kitle endeksinin hesaplanması, kişinin ideal kilosunun ne olacağı konusunda bilgilendirilmesi, sağlıklı ve uygulanabilir bir diyet programının sunulması, özgüvenin kazanılması ve motivasyonun sağlanması açısından önemlidir. Sonrasında ise kişinin yaşam tarzında bu diyet programının uygulanabilirliğini engelleyen yaşam olaylarının tartışılması, diyeti bozucu stres faktörlerinin derinlemesine incelenmesi ve bertaraf edilebilmesi psikolojik ve bu programın uygulamaya dönük olarak kontrol altına alınmasını sağlayacaktır.

1 yorum:

  1. Canım arkadaşım,
    Değerli bilgilerinle blogumuza yapmıs oldugun katkıya ve sonsuz desteğine çok teşekkürler...

    YanıtlaSil