Sağlıklı Beslenme Yolculuğum...

3 yaşında 22 kilogram olan obezite yolunda istikrarla ilerleyen bir çocuk idim :) Mesleğimle ilk tanışmam küçücükken ve hasta olarak idi.Şimdi sağlıklı kilomdayım ve kilo verip bunu koruyabilen biri olarak danışanlarımı çok çok iyi anlıyorum...

Bu yolda,öngörüleriyle sağlıklı beslenmeyi taa o yaşlarda hayatıma koymama ve bu mesleği seçmeme vesile olan canım annem ve babama,neşe kaynağımız Cansuyumuza,Bursa'ya ve danışanlarıma 1 sene aradan sonra ,yeniden merhaba demem adına destegini hiç eksik etmeyen sevgili eşime sonsuz teşekkürler...İyi ki varsınız!

Sayfalar

10 Mart 2010 Çarşamba

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) VE BESLENME / Dyt.Ruhan Süme Yiğit


Diabetes Mellitus pankreastan salgılanarak kan şekerinin kullanımını düzenleyen insülin hormonunun yetersizliği sonucunda karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmalarındaki bozukluklarla seyreden bir metabolizma ve endokrin hastalığıdır. Halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinir.
Kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir (hiperglisemi).
Bunun için kişi şeker içermeyen ve yeterli miktarda karbonhidrat,yağ ve protein düzeyine sahip olan beslenme programı içersinde olmalıdır.Bu sayede kan şekeri düzenlenir, kan şekeri yüksekliğinde,kısa veya uzun vadede ortaya çıkabilecek olan rahatsızlıkların önüne gecilmiş olur.

Uygunsuz bir yerde ve zamanda tutuşturulan bir ateş düşünün,yakmak için kibrit kullandınız.Ateşi biranevvel söndürmek istiyorsunuz bunun için suya ihtiyaç duyuyorsunuz.Şeker hastaları için tüketilen şeker ve şeker içeren besinler (bal,reçel,pekmez,vs...) uygunsuz yer ve zamanda yakılan bir ateş gibidir.Kan şekeri yükselmeye başlar (ateş kontrolsüz dağılıyor).Söndürmek yani kan şekerini düşürmek için ise su, pankreas adlı organımızdan salgılanan insülindir.İnsülin hormonu hastalığım tipine göre şeker hastalarında ya hiç salgılanmaz ya da az salgılanır.Suda kıtlık olduğunu düşünürsek bu ateşi hiç yakmamak gerekir.Evet şeker hastalarında da yakılmayacak ateş yani yapılmaması gereken şey, şeker ve şeker içeren besinleri tüketmemektir...

TÜKETMEMESİ GEREKEN BESİNLER İSE ŞUNLARDIR:

• Şeker ve şeker içeren yiyecekler(bal, reçel, pekmez, marmelat …)

• Hamur işi, börek , çörek, kurabiye, pasta, krem şanti..(Tatlandırıcı ile yapılmış sütlü tatlılar Beslenme ve diyet uzmanının kontrolünde tüketilebilir)

• Çikolata, gofret, tahin ve tahin helvası, çikolatalı ve karamelli soslar (Diyabetik ürünler kontrollü şekilde tüketilebilir)

• Yağda kızartmalar, kavurmalar, yağlı soslar, mayonez, salata sosları

• Sakatatlar(karaciğer, dalak, böbrek, işkembe, beyin, dil…)

• Salam, sucuk, sosis, pastırma,jambon

• Tereyağı, margarinler, krema, kaymak

• Alkollu içecekler, hazır meyve suları, asitli içecekler (Light içecekler kontrol çerçevesinde tüketilebilir.)

***Light ürün ve diyabetik ürün ayrımına dikkat edilmelidir. (Gerektiğinde,enerjisi azaltılmış ürünler değil tatlandırıcı ile tatlı hale getirilmiş ürünler kullanılmalıdır)

Yayınlanan yazıların içeriği sadece bilgilendirmeye yöneliktir, herhangi bir tıbbi teşhis ve tedavi özelliği taşımaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder