Sağlıklı Beslenme Yolculuğum...

3 yaşında 22 kilogram olan obezite yolunda istikrarla ilerleyen bir çocuk idim :) Mesleğimle ilk tanışmam küçücükken ve hasta olarak idi.Şimdi sağlıklı kilomdayım ve kilo verip bunu koruyabilen biri olarak danışanlarımı çok çok iyi anlıyorum...

Bu yolda,öngörüleriyle sağlıklı beslenmeyi taa o yaşlarda hayatıma koymama ve bu mesleği seçmeme vesile olan canım annem ve babama,neşe kaynağımız Cansuyumuza,Bursa'ya ve danışanlarıma 1 sene aradan sonra ,yeniden merhaba demem adına destegini hiç eksik etmeyen sevgili eşime sonsuz teşekkürler...İyi ki varsınız!

Sayfalar

12 Mart 2010 Cuma

Bir Danışan Gözüyle...İşte Eda'nın Sağlıklı Beslenme Yolculuğu...


Ruhan Hanım ile 21 yaşında 16 Eylül 2008 tarihinde tanıştım. Küçük yaşlardan beri kiloluydum, sağlıklı beslenme üzerine hiç bir şey bilmiyordum. Diyetisyene giderken de sağlıklı beslenme ile zayıflamak aklıma bile gelmemişti. Her insanın aklında beliren aç kalıp kilo vermek benimde aklımda vardı. Ben veremem, yapamam diye düşünüyordum. Kararlı bir şekilde Ruhan Hanım’ın yanına gittim, ikinci randevum sonunda verdiğim 1.10 kg ile bırakmaya niyetim yoktu, alışana kadar 1 ay zorlandım, fakat sonucuna varacaktım. Diyetisyenim daha işin başında diyet değil, sağlıklı beslenmeyi öğreneceğiz demişti. Yavaş yavaş ne demek istediğini anlamıştım. Besin değerlerini, tüketimin ne şekilde olacağını, ne şekilde beslenince sağlıklı olacağını işleye işleye zamanla oturttuk. Aslında ben kendimi Ruhan Hanım’ın öğrencisi olarak görüyordum. 22 kg ile başarılı bir öğrenci :)

Aç kalırım diye gittiğim diyetisyen, çok eğlenceli bir hal almıştı. Değişik tarifler, keyifli alternatifler, sağlıklı program, kaçamaklar, kilo almak ve kilo vermek her şey bütünleşmişti.
Ruhan Hanım Ankara’ya gidene kadar 5 ay birlikteydik. Bu süre zarfında sağlıklı beslenme adına o kadar çok şey öğrenmiştim ki; günlük hayatta olumlu etkileri çok fazlaydı. 5 aylık süre zarfında 13 kg vermiştim ve çevremdekiler bunu merak ediyordu.
Sorular: Nasıl verdin? Ne yedin? Aç kaldın mı? Neler yasaktı? Şeklindeydi.
Anlatmaya başlasam o kadar uzun ki, verdiğim cevaplar bu yüzden aynı oluyordu. Sağlıklı beslenerek, günlük tüketimdeki oranlama ile. Yasaklarım yok denecek kadar azdı. Her şeyden tat almam için doktorum tüketebileceğim miktarları veriyordu. Çünkü amacımız sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve günlük hayatta uygulamaktı. Zayıflama sürecinde her şeyi yasaklayıp, ideal kiloya ulaşıldıktan sonra serbest kaldığımızı düşünerek verilenleri tekrar geri almak sadece emek israfıydı. Kararsız olup bıraktıktan sonra kafa karıştırmaktansa, kararlı olup hayata değer şeyler öğrenmek çok güzel. Asla hızlı değil, her zaman yavaş ve sindirerek kilo vermek insan sağlığı açısından çok önemli, doğru bildiklerimizin bile bize zarar verebileceğini bu sayede öğreniyoruz. Bu programı bir okul gibi, doktorumuzu da bir öğretmen gibi düşünürsek aslında diyetisyenlerin hayatımıza olumlu etkisini göreceğimizden eminim. Bu kadar net konuşuyor olmamın sebebi gerçekten çok şey öğrenip, uygulayıp sonuca ulaşmış olmamdır.

Ve bugün ki düşüncem iyi ki diyetisyene gitmeye karar vermişim ve Ruhan Hanım ile tanışmışım. Bu süre gerçekten çok zevkliydi. Randevuda verdiği tarifleri eve gelince deniyordum, değişik tatlar hoşuma gidiyordu ve değişik şekillerde beslenmek, beslenmeyi monotonlaştırmamak bu süreci çekici kılıyordu. Şimdi ise yediklerime dikkat ediyorum, abur cubur yemeyi bile aza indirgedim. Öğlen yemeğimi, akşam yemeğimi dengelemeyi öğrendim, kaçamak yapsam dahi aaa bugün çok kaçırdım neyse bugün gitti gibi bir cümle söz konusu bile olmamalı, çünkü öğünlerin fazlalığı kesinlikle gün içerisinde telafi edilebilir, hem de aç kalmadan. Artık günde 3 ara ve 3 ana öğün yiyorum ve aksatmıyorum biliyorum ki aksatırsam bana zarar. Ruhan Hanım’dan sonra 1 yıl süre ile bende programıma ara verdim fakat sağlıklı beslenmeye devam ettim ve doktora gitmediğim bu sürede hiç kilo almadım hatta kontrolsüz olmama rağmen 7 kg verdim, bunu da öğrendiklerimle sağlıklı beslenerek başardım. İyi biliyordum ki sağlıklı beslenmek demek; yasaklar demek değildi. Her şeyden tattım, yediklerimden zevk alarak yedim. Bu sürede kalan 8kg fazlalığımı dondurmuştum, şuan Ruhan Hanım tekrar Bursa’da ve ben tekrar doktorumun yanındayım, hala öğreneceğim şeyler olduğunu biliyorum.

İnsanların bilinçaltındaki diyetisyen kavramını değiştirmeyi başarabilirsek, eminim ki sağlıklı beslenmeyi öğrenmiş oluruz.

EDA İYİYAZICI


Sağlıklı beslenmeyi hayatına geçirip,bunu yaşam tarzı olarak belirlediği için Eda'yı takdir ediyor,Diyetisyenini bu kadar çok desteklediği icin de teşekkürler ediyorum...
Dyt.Ruhan Süme Yiğit

11 Mart 2010 Perşembe

İnce Bir Tarif…Pırasa Böreği



Malzemeler:

750 g pırasa
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
4 çorba kaşığı kepekli un
100 g yarım yağlı beyaz peynir(rendelenmiş)
6-7 dal Maydanoz
Nane,kimyon,karabiber,kırmızı biber
1 çorba kaşığı sıvı yağ

Rondodan geçirilen pırasalara, tüm malzeme sırasıyla eklenir.Yarım çorba kaşığı yağ ile yağlanan fırın tepsisine dökülen pırasa böreği önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırına verilir ve üstünün rengi değişene dek pişirilir.

(Yazın pırasa yerine 3-4 adet orta boy kabak kullanarak “Kabak Böreği” elde edebilirsiniz)
Afiyet Olsun…

Psikolog Gülçin Dönmez Fidan yazdı..."Tepkisel Aşırı Yemek Yeme Bozukluğu"


Kısa süreler içinde aşırı yemek yemek ve bundan aşırı derecede rahatsız olmak şeklinde, kişinin kendini kontrol edemediği bir tür yeme bozukluğudur. Yeme davranışı kişi tarafından kontrol altına alınamadığından, kısa bir zaman içinde verilen kilolar tekrar geri alınmakta, yada diyet öncesi tartının da üzerinde bir kiloya ulaşmakla sonuçlanabilir.

Burada kontrol altına alınması gereken, diyetisyenin kişiye özel önerdiği programın uygulanabilirliği dışında, bu düzensizliğin sebebini araştırmaya yönelik psikodinamik süreçlere odaklanılmasıdır. Yani bu kontrolsüzce ortaya çıkan ve kişinin aynaya baktığında kendisine bile yabancılaştığı yaşam tarzının hangi nerelerden kaynaklandığını araştırmak öncelikli hedef olmalıdır.

Literatüre bakıldığında tepkisel aşırı yeme bozukluğunun tıbbı komplikasyonlar (yüksek tansiyon, adet görmede düzensizlik..v.b.) dışında, herhangi bir yaşam olayından kaynaklanan depresyon, kaygı bozuklukları, travma sonrası stres bozuklukları gibi psikolojik nedenler tespit edilmektedir. Dolayısıyla kişinin bu yeme davranışını geliştirirken maruz kaldığı stresörler ortadan kalkmadıkça sağlıklı bir diyet planı izleyebilmesi söz konusu değildir. Zaten bu tür kişiler içinde bulundukları psikolojik temelli yanlış alışkanlıklarından dolayı sık sık diyetisyen değiştirme, bir diyet programa bağlı kalamama, sosyal ortamlardan çekilme, dolayısıyla da kendine güveninde azalma ile seyreden bir yaşam tarzının içine çekilmeye başlarlar.

Öncelikle uzman bir diyetisyen tarafından vücut kitle endeksinin hesaplanması, kişinin ideal kilosunun ne olacağı konusunda bilgilendirilmesi, sağlıklı ve uygulanabilir bir diyet programının sunulması, özgüvenin kazanılması ve motivasyonun sağlanması açısından önemlidir. Sonrasında ise kişinin yaşam tarzında bu diyet programının uygulanabilirliğini engelleyen yaşam olaylarının tartışılması, diyeti bozucu stres faktörlerinin derinlemesine incelenmesi ve bertaraf edilebilmesi psikolojik ve bu programın uygulamaya dönük olarak kontrol altına alınmasını sağlayacaktır.

YAZA MERHABA DERKEN...


ŞOK DİYETLER, ASLINA SADIK KALINMADIĞI İÇİN KISA SÜRÜP BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANAN BESLENME PROGRAMLARIYLA GEÇEN ,KİLO VERMENİN YA DA ALMANIN İMKANSIZLIĞINA VE ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA UYGUN BESLENMENİN MÜMKÜN OLAMAYACAĞINA İNANDIĞINIZ BİR SENE OLDUYSA 2009 VE 2010’UN İLK AYLARI,BAHARIN SICAKLIĞINI HİSSETTİRDİĞİ SU GÜNLERDE BESLENME ALIŞKANLIĞINIZI DEĞİŞTİRMENİN VAKTİ GELMİŞ DEMEKTİR.

HAYATIN HER DÖNEMİNDE BESLENME VARDIR.MUCİZE ANNE SÜTÜYLE BAŞLAYAN BESLENME SERÜVENİ NEFES ALIP VERDİĞİMİZ SÜRECE DEVAM EDER.
BU SEBEPTEN DOLAYI GEÇİŞTİRİLMEMELİ,ÖZEN GÖSTERİLMELİ,YERİNE VE ZAMANINA GÖRE ARAÇ VE AMAÇ OLABİLMELİDİR.
BAHARIN İÇİMİZİ FIKIR FIKIR YAPAN ETKİSİYLE, KENDİMİZİ ÇOK DAHA ZİNDE HİSSETMEMİZİ SAĞLAYACAK ÖNERİLERİMDEN İŞTE BİRKAÇI;

***BESLENME ALIŞKANLIKLARINIZI DEĞİŞTİRİNİZ.***
 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME,SAĞLIKLI BESLENMEDİR BU NOKTAYA ODAKLANINIZ.VE DURUMUNUZ HER NE OLURSA OLSUN BAŞA DÖNMEMEK İÇİN HAYAT BOYU OLMASINA ÖZEN GÖSTERİNİZ.
 SEDANTER (HAREKETSİZ) YAŞAM TARZINI DEĞİL,FİZİKSEL AKTİVİTEYİ SÜREKLİ HALE GETİRDİĞİNİZ TARZI BENİMSEYİNİZ .
 KÜÇÜLTÜLMÜŞ PORSİYONLARLA VE ARA ÖĞÜNLERİ İHMAL ETMEDEN YEMEK YİYİNİZ Kİ TÜKETEBİLECEĞİNİZ MİKTARI 1-2 ÖĞÜNDE HARCAMAYINIZ.BÖYLECE HEM GÜN İÇİRESİNDE ACIKMAYA BAĞLI KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜKLERİ YAŞAMAZSINIZ HEM DE METABOLİZMANIZI YAVAŞLATMAMIŞ OLURSUNUZ.
 TEK BİR BESİN GRUBU İLE DEĞİL,4 BESİN GRUBUNU (Kİ BUNLAR SÜT, ET, TAHIL VE TAZE MEYVE-SEBZELERDİR) KULLANARAK BESLENİNİZ.AYIRMA DİYETLERİ SAĞLIĞI TEHDİT EDER.KİŞİ DÖRT BESİN GRUBUNDAN DA TÜKETMELİDİR Kİ YETERLİ KARBONHİDRAT,YAĞ,PROTEİN,VİTAMİN VE MİNERALLER ALINABİLİNSİN.
 SUSAMASANIZ DAHİ SUÇ İÇMEYİ İHMAL ETMEYİNİZ.GUNE BİR BARDAK SU İLE BAŞLAMAK KENDİNİZİ İYİ HİSSETMENİZİ SAĞLAYACAKTIR.
 DOĞAL -KATKISIZ YİYECEKLERLE BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİNİZ.BU SAYEDE SİNDİRİM SİSTEMİNİZ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE SORUNSUZ ÇALIŞACAKTIR.
 LAHANA SUYU,SİRKELİ SU,YAĞI KESMEK,EKMEĞİ KESMEK,KULAKTAN DUYMA DİYETLER,ÖĞÜN ATLAMAK,GÜNDÜZÜ ES GEÇİP SADECE GECE YEMEK,PROBLEMİMİZE ÇÖZÜM DEĞİLDİR.BU TÜR BİLGİLERLE,UZMANINA SORMADAN UYGULAMAYA GEÇMEYİNİZ.UZMAN KONTROLÜNDE HEM BEDENSEL HEM DE RUHSAL OLARAK YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEYE HAZIR HALE GELMİŞ OLURSUNUZ.

UNUTULMAMALIDIR Kİ BESLENME BİR DERYADIR VE BESLENME ALANININ PROFESYONELİ YANİ DİYETİSYEN EŞLİĞİNDE HASTALIĞINIZA YA DA KİLO ALMA-VERMEYE UYGUN PROGRAMA BAŞLAMANIZ SİZE BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAYACAKTIR.

YAZ GÜNEŞİ TADINDA NEŞELİ GÜNLER GEÇİRMENİZ DİLEKLERİMLE...

Yemek için yaşamak mı yoksa yaşamak için yemek mi ?

Eğer yaşamımızın her evresinde sağlıklı olmak istiyorsanız bunun altın kuralı sağlıklı beslenmektir. Yaşam kalitesini artırma ve her türlü hastalıktan korunma adına yeterli ve dengeli beslenmek şarttır.Bunun en sağlıklı göstergesi vücut ağırlığınızın uygun sınırlarda olmasını sağlamaktır.

ideal kilo aralığı Beden Kütle İndeksi (BKI) ile hesaplanmaktadır BKI=Kilo/(Boy)2 ,Yaşa göre uygun BKI değerleri aşağıdadır ;

YAŞ--------------BKI
19-24 ---------19-24
25-34 ---------20-25
35-44 ---------21-26
45-54 ---------22-27
55-65 ---------23-28
65+ -----------24-29

Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmek anlamına gelmektedir,yani 4 besin grubundan (Süt,Et,Tahıl,Meyve ve Sebze) gereken miktarlarda gün içerisinde almak gerekmektedir.
En önemli nokta alışkanlıkları değiştirmek,farklı bir hayat tarzına sahip olmayı amaçlamaktır.Bu sayede kalıcılık sağlanır ve beslenme ile ilgili herhangi bir hastalık ve/veya kilo problemi yaşanmaz.

10 Mart 2010 Çarşamba

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) VE BESLENME / Dyt.Ruhan Süme Yiğit


Diabetes Mellitus pankreastan salgılanarak kan şekerinin kullanımını düzenleyen insülin hormonunun yetersizliği sonucunda karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmalarındaki bozukluklarla seyreden bir metabolizma ve endokrin hastalığıdır. Halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinir.
Kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir (hiperglisemi).
Bunun için kişi şeker içermeyen ve yeterli miktarda karbonhidrat,yağ ve protein düzeyine sahip olan beslenme programı içersinde olmalıdır.Bu sayede kan şekeri düzenlenir, kan şekeri yüksekliğinde,kısa veya uzun vadede ortaya çıkabilecek olan rahatsızlıkların önüne gecilmiş olur.

Uygunsuz bir yerde ve zamanda tutuşturulan bir ateş düşünün,yakmak için kibrit kullandınız.Ateşi biranevvel söndürmek istiyorsunuz bunun için suya ihtiyaç duyuyorsunuz.Şeker hastaları için tüketilen şeker ve şeker içeren besinler (bal,reçel,pekmez,vs...) uygunsuz yer ve zamanda yakılan bir ateş gibidir.Kan şekeri yükselmeye başlar (ateş kontrolsüz dağılıyor).Söndürmek yani kan şekerini düşürmek için ise su, pankreas adlı organımızdan salgılanan insülindir.İnsülin hormonu hastalığım tipine göre şeker hastalarında ya hiç salgılanmaz ya da az salgılanır.Suda kıtlık olduğunu düşünürsek bu ateşi hiç yakmamak gerekir.Evet şeker hastalarında da yakılmayacak ateş yani yapılmaması gereken şey, şeker ve şeker içeren besinleri tüketmemektir...

TÜKETMEMESİ GEREKEN BESİNLER İSE ŞUNLARDIR:

• Şeker ve şeker içeren yiyecekler(bal, reçel, pekmez, marmelat …)

• Hamur işi, börek , çörek, kurabiye, pasta, krem şanti..(Tatlandırıcı ile yapılmış sütlü tatlılar Beslenme ve diyet uzmanının kontrolünde tüketilebilir)

• Çikolata, gofret, tahin ve tahin helvası, çikolatalı ve karamelli soslar (Diyabetik ürünler kontrollü şekilde tüketilebilir)

• Yağda kızartmalar, kavurmalar, yağlı soslar, mayonez, salata sosları

• Sakatatlar(karaciğer, dalak, böbrek, işkembe, beyin, dil…)

• Salam, sucuk, sosis, pastırma,jambon

• Tereyağı, margarinler, krema, kaymak

• Alkollu içecekler, hazır meyve suları, asitli içecekler (Light içecekler kontrol çerçevesinde tüketilebilir.)

***Light ürün ve diyabetik ürün ayrımına dikkat edilmelidir. (Gerektiğinde,enerjisi azaltılmış ürünler değil tatlandırıcı ile tatlı hale getirilmiş ürünler kullanılmalıdır)

Yayınlanan yazıların içeriği sadece bilgilendirmeye yöneliktir, herhangi bir tıbbi teşhis ve tedavi özelliği taşımaz.

SIK SORULAN SORULAR --SSS--












SSS1-İDEAL KİLOM KAÇ OLMALI?

BKI (BEDEN KİTLE İNDEKSİ) NE GÖRE İDEAL KİLO,KİŞİNİN DE MUTLU OLCAĞI KİLO ARALIĞI GÖZE ALINARAK BELİRLENMEKTEDİR

SSS2-İDEAL KİLOMA DÜŞMEK NE KADAR ZAMAN ALACAK?

DİYETİSYEN İLE GÖRÜŞMENİZ SONUCU,YAZILMIS OLAN PORGRAM SİZE ÖZEL YAZILDIGI İÇİN DENENMİŞ SONUC ALINMIS BİR PROGRAM DEGİLDİR.SİZE ÖZGÜDÜR VE AMAÇ SADECE KİLO VERMEK OLMAMALIDIR.SAGLIKLI BESLENMEYİ HAYATINIZA GECİRMEYİ VE RUTİN KİLO VERİŞİ İLE BİRLİKTE KAS KAYBININ OLMAMASI HEDEFLENMELİDİR.ZAMAN İLE ALAKALI BİLGİ PROGRAMA DEVAM ETTİGİNİZ 1 AY İCERİSİNDE YAKLAŞIK OLARAK TAHMİN EDİLEBİLİR.(LİTERATÜRE GÖRE AYLIK 3 İLE 4 KİLO ARASI KİLO VERİSİ UYGUNDUR)

SSS3-İDEAL KİLOMA CIKMAK NE KADAR ZAMAN ALACAK?

KİLO ALMA PROBLEMİ OLAN KİŞİLERDE GENELDE SIKINTI İSTAHSIZLIKTIR.İSTAH PROBLEMİ YEMEK YEME İLE SAGLANMALIDIR.YEMEDİKÇE KİLO VERME KİLO VERDİKÇE MUTSUZ OLMA MUTSUZ OLDUKÇA DAHA FAZLA KİLO VERME KISIR DONGUSUNE GİRMEMEK İÇİN ÖNERİLEN YEME PROGRAMINA BİREBİR UYULMALIDIR VE ALISKANLIK HALİNE GETİRİLMEDİR Kİ SAGLIKLI BESLENME HAYAT TARZI HALİNE GELSİN.
(LİTERATURE GÖRE AYLIK 1 İLE 2 KİLO ARASINDA KİLO ALIŞI UYGUNDUR)

SSS4-İLAÇ KULLANIMINI ÖNERİYOR MUSUNUZ?

BU SORUYU CEVAPLAMAK İÇİN İLK ÖNCE PROGRAMLA BİRLİKTE DURUM DEGERLENDİRİLMESİ YAPILMALIDIR.BUNUN İÇİN BELİRLİ BİR SÜRE TAKİP YAPTIKTAN SONRA HERHANGİ BİR BİTKİSEL TAKVİYEYE İHTİYACINIZ OLUP OLMADIGINA KARAR VERİLECEKTİR.

SSS5-VERİLEN YİYECEKLER BANA COK VEYA AZ GELMEZ Mİ? BU ŞEKİLDE KİLO VERMEM MÜMKÜN MÜ?

UYGULANAN PROGRAMDAN ÖNCE SU-YAĞ VE KAS ORANLARINIZA BAKILMAKTA VE BAZAL METABOLİK HIZINIZ PROFESYONEL TARTI ALETİ İLE ÖLÇÜLMEKTEDİR.DOLAYISIYLA SOYLENENİN ALTINDA YA DA ÜSTÜNDE YEMENİZ DENGEYİ BOZMAKTA İSTENEN SONUCU ENGELLEMEKTEDİR.PROGRAMINIZDA KARBONHİDRAT PROTEİN VE YAĞ DENGELİ SEKİLDE VERİLMEKTEDİR.DIŞINA ÇIKMAKLA BU DENGEDE BOZULMUS OLMAKTADIR.BU YÜZDEN SAGLIKLI KİLO VERME SÜRECİ İÇERİSİNDEYKEN VE SAĞLIKLI BESLENME ÖMÜRLÜK HEDEFLENMİŞKEN SOYLENENİN NE ALTINDA NE ÜSTÜNDE YENMELİ BİREBİR GİDİLMELİDİR.BU SEKİLDE YAĞ KAYBI GERCEKLEŞECEK,KAS KAYBI OLMAYACAK VEYA MİNUMUMDA TUTULACAKTIR.